Ajánló

ae_1.png

kepregenyfilmek.gif

kt.png

pcdome.png

Szerkesztőség

Cseh Dániel

főszerkesztő


Cseh Péter

szerkesztő


Neumark Milán

szerkesztő

Utolsó kommentek

  • dino vercotti: Gyönyörű. (2012.12.18. 10:02) Ákos - 2084 (2012.12.15.)
  • kiskutyauto: Korrekt kritika (bár a sietést sem a filmalkotók számlájára írnám, hanem a bizniszére, hiszen egy ... (2012.10.15. 02:00) Prometheus
  • : Az eddigi legkorrektebb, illetve a saját véleményemhez legközelebb álló, így fogalmazok inkább. J... (2012.07.27. 22:48) The Dark Knight Rises
  • Ppix: @jo.e: "Mondjuk pont a csillagképek... 2 tudós, + Weyland gondolja úgy a filmben, h. meghívók. L... (2012.06.14. 10:08) Prometheus
  • jo.e: Mondjuk pont a csillagképek... 2 tudós, + Weyland gondolja úgy a filmben, h. meghívók. Lehet, h. a... (2012.06.14. 09:31) Prometheus
  • Utolsó 20

Utolsó kommentek:

kiskutyauto 2012.10.15. 02:00:41

Korrekt kritika (bár a sietést sem a filmalkotók számlájára írnám, hanem a bizniszére, hiszen egy tartalmas műből akarnak eladható terméket erőltetni, akkor rendre ez van ugyebár...) Szerintem nemhogy az Alien sorozat legjobb része, hanem minden idők egyik legjobb sci-fi-je... Ízlések és pofonok ugyebár... a primitív agyhalott mozi-zombiknak, az kell, hogy 10 percenként belefröccsenjen egy agyvelő vagy egy bélrendszer a kamerába premierplán; de vannak ám - bár kevesen - értelmes, gondolkodó emberek is, akiknek pont ez a "filozofálós szar" jön be... zseniális volt.. bravó.. minden tekintetben Oszkár szint abszolúte.. főleg a főszereplő csaj popsijára és cseresznyeajkára egy külön Oszkár kategóriát is bevezetnék... ;)

Bejegyzés: Prometheus

2012.07.27. 22:48:34

Az eddigi legkorrektebb, illetve a saját véleményemhez legközelebb álló, így fogalmazok inkább.
Jó írás!

Bejegyzés: The Dark Knight Rises

Ppix 2012.06.14. 10:08:24

@jo.e:

"Mondjuk pont a csillagképek... 2 tudós, + Weyland gondolja úgy a filmben, h. meghívók. Lehet, h. a köv. részben látjuk majd, h. 2 másik tudós lélekszakadva rohan a start felé 1 pendriveot lobogtatva :) hogy "neeeee, ott van két másik ábra is a falon, ami azt jelenti, h. bárhová mehettek az űrben csak ide ne" de már késő, a Prometheus felszállt..."

Gondolkozz már, nem lett volna kurvára sokkal egyszerűbb NEM odarajzolni semmit a kibaszott falakra és akkor senki sem talál oda?????
A bolygóra meg kirakni a "danger" táblát, ha valaki mégid odavetődik.

Azért vicces hogy csak azért mert elhatároztad hogy körömszakadtáig véded a filmet, már ilyen hülyességekkel jössz...
Te vagy az egyik forgatókönyv író? :)

Bejegyzés: Prometheus

jo.e 2012.06.14. 09:31:12

Mondjuk pont a csillagképek... 2 tudós, + Weyland gondolja úgy a filmben, h. meghívók. Lehet, h. a köv. részben látjuk majd, h. 2 másik tudós lélekszakadva rohan a start felé 1 pendriveot lobogtatva :) hogy "neeeee, ott van két másik ábra is a falon, ami azt jelenti, h. bárhová mehettek az űrben csak ide ne" de már késő, a Prometheus felszállt...
Sok ufós filmben az az 1. reakciója az emberiségnek, h. de jó, eljöttek hozzánk. Aztán persze jöhet pofára esés, de az "eljött hozzánk az 'Isten'" attitűd bennünk van.
Az mondjuk tény, h. 1 csomó kérdés felvetődhet, de azért azt nem hinném, h. az írók hülyék lennének.
A barlangrajz ugye 38 000 éves. A fejről megállapítják, h. 2000 éves. Mi történt pl. 36 000 év alatt?

Bejegyzés: Prometheus

Ppix 2012.06.14. 00:29:09

@jo.e:
Nem érzed, hát nem érzed. Mindegy.
Azért bántó a sok dramaturgiai hiba a Prometheusban, mert egyrészt minden filmkockára jut egy, másrészt nincs egy épkézláb történet, ami rendes sci-fihez méltón elterelje az ember figyelmét az észveszejtő faszságokról.

Próbálod komolyan venni, de nem megy, mert minden amit mondanak, minden amit továbgondolsz az _faszság_. Inkonzisztens odahányt kreténség.

Mondok egy példát.
Minden ősi földi civilizáció kőbe vési azt a bizonyos csillagképet, ahonnan származik az emberiség, amire mutatnak az alakok, hogy egyszer azt fel kell majd keresni.
Gondolkodjunk el egy pillanatra, ha már a film készítői nem teszik:

- Minek is kell felkeresni azt a helyet? Ott lehet elbeszélgetni velük?
- Nem, nincs ott senki, őrizetlenül hever...
- Mi az a hely, miért kellene odamenni? Az a teremtők anyabolygója?
- Jaaaa, nem az, bocsika. Az csak egy nyavalyás elosztóközpont és fegyverraktár. Kurva veszélyes hely. Esetleg titkos is. Mellesleg ott hever örizetlenül sok-sok űrhajó, tele a halálos fekete kulimásszal.
Mi ez a fos? Minek reklámozzák akkor???

Tipikusan az az eset hogy a kőbe vésett csillagképek funkcióján agyaltak vagy 2.5 másodpercet, aztán mire felszáll a földről a kutatóűrhajó, már el is felejtettékk, hogy minek varták bele a szálat a filmbe.
Azonnal rájön az egyszeri gondolkodó néző, hogy az űrtérkép hibás útbaigazítást ad, senkinek sem jó ha felkeresi azt a tetves helyet. Nem áll össze a kép, a történet hebehurgya...
Minél többet gondolkozol rajta (sokan azzal védik hogy ez filozófikus-gondolkozós sci-fi), annál inkább röhögni van kedved, a filmen meg a védelmezőin, ultragáz az egész. Milyen filózófikus sztori az, amiben nincs két párhuzamos, egymásnak nem ellentmondó épkézláb gondolat???

Bejegyzés: Prometheus

jo.e 2012.06.13. 12:36:31

@Ppix: De lehet, h. a fekete szmötyivel kevert dns tud szaporodni :)
Ne haragudj, de ez így nevetséges érvelés. Az 1ik rendben van mert az "totál hülyeség", a másik meg nem, mert az csak "félig az".
Nem akarlak bántani, nem azért írom, csak szerintem a sci-fikben nem érdemes azt keresni, h. ha valaminek az alapvetése tudományosnak mondható (DNS) akkor az abból kibontott történetszálnak is tudományosnak (pontosabban tudományosan megalapozottnak) kell lennie.

Bejegyzés: Prometheus

Ppix 2012.06.12. 23:05:12

@jo.e:
"Mer' a pár óra alatt kifejlődő, a gazdatestből 1 csomó jó tulajdonságot átvevő alien az rendben van."

Igen, az rendben van, mert az egy felépített sci-fi történet. Abban van fantázia. Ez az alien sztori alapfeltevése, egyfajta axióma. Nyilván nem bizonyított a mai tudományos keretek között.

" Dobtál már 1 egész embernyi dns-t vízesésbe? Gondolom nem :) Akkor meg honnan tudod, h. nem lehet belőle semmi?"
Onnan, hogy a DNS _önmagában_ nem képes szaporodni, saját magát felépíteni. Ez biológusok számára közismert, persze az átlag félművelt népességnek (ideértve a fileseket is) fogalma sincs róla. A DNS sejten belül, egy komplex rendszer részeként működik. Pont azzal tették tönkre a mítoszt a film csökött agyú készítői hogy berakták ezt a buta jelenetet. Megpróbálták részletekbe menően "megmutatni" azt amit felesleges, mert technikai részletkérdés lenne. Oké az alienek teremtették az életet a bolygón. Na pufff, lépjünk tovább.
Na de az a bevezető jelenet egy humbug, baromság.

"Nem olyan bonyolult ez az élet, csak 1 kis fantázia kell hozzá :))) "
Ez az, amivel nem rendelkeztek a film készítői. Nem írtak történetet, csak összegyűrtak valami filozofálós tákolmányt, amiben semmi új gondolat vagy mítosz vagy fantasztikum nincs....
Amit beleraktak az meg nevetséges hibák gyűjteménye. Hogy a francba tekinthetnénk ezt műalkotásnak, amikor a festő szemlátomást azt sem tudta hogy melyik felét kell a fejtékbe tunkolni az ecsetnek??? Lásd a mások által leírt 23 ezer műhiba.
Szánalmas szar az egész, 5 év múlva annyira sem fognak rá emlékezni, mint az Alien 4. vagy 5. részére (nem is emlékszem volt-e 5. rész...)

Bejegyzés: Prometheus

MikiMecky 2012.06.12. 15:17:04

@Cseh Dániel: semmi köze a facebookhoz, mert speciel én nem foglalkozom vele. De itt nem azzal van gond, hogy ha valaki dicséri, mert miért ne tetszhetne bárkinek, hanem azok az über-giga-mega jelzők, amiket használtál, nos azok egy kicsit komolytalanok.

Bejegyzés: Prometheus

borostaTM 2012.06.12. 08:23:53

@Cseh Dániel: ez biztos, h a fox nem a két szeméért adott 100 milliót. De nekem ez most tényleg olyan kicsit, h fogadkozik, h ez nem egy előzmény film. De bele sem gondol, h ha határozottan datálja a filmet, hogy később játszódik, mint az alien első része, akkor jó nem előzmény film, de akkor miért teszi bele a kialakulásukat, ha már kialakultak. Alapból jó lett volna felvezetőnek ez a film, ha nem zárkózik el kategorikusan ettől a bolygó átnevezésével. Nálam az a faramuci helyzet áll fent, hogy mint alien előzményfilmet úgy, ahogy értékelném, de R. Scottot emiatt álszentnek tartom, h ő azt mondja, h nem egy előzmény film ez. Nem értem a logikáját. Ha előzmény film lenne, akkor is, ha annyira érdekli a Space Jockeyek története, egy párhuzamos szálként tovább folytathatná (szerintem teszi is majd), és azzal nem vágná el így az egészet. Bosszant, h az első Alien film óta azért eltelt több mint 30 év, meg ezen a filmen is évek óta agyalnak (Cameron közben ki is szállt), akkor már nem lett volna nagy áldozat még egyszer átgondolni a logikai bakikat, írni egy normális szöveg könyvet, ragaszkodni az eredeti elképzeléshez, hogy az alienek eredetét fedjék fel (folytatásban annyit foglalkozhatna R. Scott a space jockey-kal amennyit csak akarna), R. Scottnak bátrabban kiállni amellett, h ne nyírják meg így a játékidőt, és a karaktereket átgondolni (bár itt homályos a tekintetem, mivel M. Fassbender és C. Theron két hatalmas kedvenc - a Theron a filmben android lenne elképzelésre már lehetne építeni, az aeonfluxon vetette fel egy poszt).
Az a baj, h amíg csak kérdéseket tesz fel a film, és nem ad támpontot, addig engem nagyon nem foglalkoztatnak a space jockey-k. Kábé azzal ment el a film, h végig vártam az apró utalásokat (giliszta kígyó és a többi) az alienekre, mert róluk már volt némi támpontom.

Bejegyzés: Prometheus

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2012.06.12. 07:53:38

@borosta.: Szerintem azért keverte bele, mert elvárták tőle. Elkezdett dolgozni egy Alien előzményfilmen, közben rájött, hogy sokkal komolyabb kérdések foglalkoztatják, de rajongói/stúdió nyomásra nem fordulhatott 180 fokot. Hogy az utolsó jelenet ezért került a filmbe, abban teljesen biztos vagyok, és megkockáztatom, hogy ezért érinti néha a Xenomorph témáját is, de a fókusz nagyon nem rajtuk van.

@Naked.Lunch: Nem, ugyanazt, amit te, de minden ilyen mondatomért befolyó összeget szívesen megosztok veled. :) (Ez amúgy valami Facebookos gerilla akció, hogy mindenkinek, aki dicséri a filmet, ezt róják fel?)

Bejegyzés: Prometheus

borostaTM 2012.06.12. 07:51:41

@Naked.Lunch: lost hatás :) Rusznyák Cs. jól megfogalmazza a geekz blogba, ha már szóba jött a blog:
" És ez a különbség a Prometheus meg egy intelligens sci-fi közt, amin érdemes gondolkodni. Utóbbi feltesz kérdéseket, és bár válaszokat nem, vagy nem feltétlenül ad, támpontokkal azért szolgál. A Prometheusban nincsenek támpontok, csak sok ködös rejtély (az ezesetben plot hole pepitában), amiről gondoljon a néző, amit akar. Á la Lost." a lost első néhány részét is el lehetett adni utána pukkadt ki, annyi folytatás meg úgysem fog megélni a Prometheus, h teljesen kipukkadjon.
OFF: nekem van egy elképzelésem, hogyan lehetne a prometheusból jó filozófikus sciencefictiont csinálni:
t7.hu/wz3

Bejegyzés: Prometheus

MikiMecky 2012.06.12. 07:37:32

@Cseh Dániel: Előre is szólok nem személyeskedésnek írom, de te pénzt kapsz ezért a bejegyzésekért a filmforgalmazótól?

"...műfaj alapköve...kérdéseket feszeget, amiket Bergmanntól vagy Malicktől várnánk...utóbbi idők egyik legfontosabb filmje...új életet lehelt a műfajba..."

Most komolyan, te egy másik filmet néztél?

Bejegyzés: Prometheus

borostaTM 2012.06.12. 07:22:16

hát nem azon a bolygón játszódik. Sőt időben sem. Az Alien film 2037-ben játszodik,ez meg 2094-ben. DE R. Scott alamuszi. Tudta, hogy bele kell kicsit keverni az alien sztorit. Már mint minek kerül a filmbe az alien faj eredetének, kialakulásának a története, ha már 2037-ben létezik ez a faj? Ha bemutatja ennek a fajnak a genezisét, akkor kimondatlanul is elkötelezi magát, h bizonyos értelemben az alien film előtörténete. Miközben a datálás és a helyszín miatt magával kerül ellentmondásba. A geekzet csekkolom, érdekel.

Bejegyzés: Prometheus

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2012.06.12. 01:43:36

@hunter84: Költői lesz a kérdés, de nem tűnt fel, hogy a Prometheus nem azon a bolygón játszódik, ahová a Nostromo megérkezik az Alienben?

Összességében az itteni, az Aeon Flux vagy a Geekz kritikáinál felgyülemlett kommentekből nekem annyi jön le, hogy a komplett Star Wars saga nem ér egy kalap szart sem, mert nem csak nyílt láng, de még hang is van a világűrben.

A "science-fiction" műfajt nem véletlenül nem "science"-nek hívják...

Bejegyzés: Prometheus

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2012.06.12. 01:33:13

Az utóbbi évek legambiciózusabb, legintelligensebb science-fiction alkotása.

Ridley Scott nem egyszerűen új életet lehelt a műfajba, de önmaga előtt tisztelegve definiálta azt újra, miközben olyan kérdéseket feszeget, amiket Bergmanntól vagy Malicktől várnánk. Bár közös az univerzumuk, szellemiségében nem is eshetne távolabb az Alientől, még ha az elégedetlenkedők jelentős része próbál is egyenlőségjelet erőszakolni a két film közé. Ez a film gondolkodik, kérdez, és ha rezonálsz rá, válaszadásra is kényszerít.

Persze ellen lehet állni, az eredendően félrepozicionált elvárások, és az ezt törvényszerűen követő csalódás generálta szőrszálhasogatás nem változtat a lényegen; a Prometheus az utóbbi idők egyik legfontosabb filmje. És ha már Ridley Scott, borítékolhatóan a Blade Runner sorsára ítéltetett; idővel hivatalosan is a műfaj alapköve lesz.

Az érdekesnek tűnő karakterek szempontjából kíváncsi lennék egy 20-25 perccel hosszabb változatra, illetve nem vagyok teljesen biztos benne, hogy az utolsó jelenet szempontjából nem lett volna-e több a kevesebb, de jelenleg az utolsó dolog, aminek szükségét látom, az egy folytatás. Egy kérdéssel, egy válasszal sem kell több, sem kevesebb, végre nem az a legnagyobb kihívásunk a teremben, hogy ne nyeljük félre a popcornt.

Ami persze nem tetszik mindenkinek.

Bejegyzés: Prometheus

borostaTM 2012.06.11. 15:55:56

@Sesquatch: hát azért hiányozna egy olyan sciencefiction, ami ennél tágabb látókörű próbálna lenni.

Bejegyzés: Prometheus

Sesquatch 2012.06.11. 15:52:20

@jo.e:
imádom a sci-fit, több száz könyvet olvastam el. De szerintem egy sci-fi akkor jó, ha egy olyan világot tud felépíteni ami egységes egészet képez (tehát a cselekmények az adott világban logikusak).

Mások is írták, hogy sok a logikai bukfenc a filmben. A legjobb példa talán azok a sorozatos hibák amiket egy tudósokból álló felfedező csapat tesz (pl. alien vizsgálata nyitott szobában, kigyószerű lény üngyöm-bündömézése :)

Mindezek ellenére szerintem azért szuper volt :)

Bejegyzés: Prometheus

Sesquatch 2012.06.11. 15:47:01

találtam egy jó elemzést (angol) - a logikai bukfencek némelyikére nem ad magyarázatot, de érdekes párhuzamokra világit rá a bibliával és egyéb mítoszokkal, teremtéstörténetekkel kapcsolatban:

cavalorn.livejournal.com/584135.html#cutid1

Bejegyzés: Prometheus

Jenya 2012.06.11. 15:32:45

gyerekbetegségek, amiket igeni s egy hét elvonulással végiggondolva lehetett volna finomítani, hogy nem menjen át gagyiba a dramaturg:
-A legelején a feloldódó görögorrú lény mitől, miért pusztult el? vagy esetleg átalakult? sose derült ki
-ez egy kutató expedíció, és a geológus az első 5percben levágja a műhisztit és otthagyja a csapatot- ezért utazott 2évet hibernálva sok pénzért? -valótlan
-midig leveszik a sisakot de soha nincs náluk?
-legelején a Skót régészkedésnél ahol 2065 vagy mennyi volt az idő, de üvöltözök a másiknak a hegyről hogy gyere azonnal-semmi rádió adó-vevő vagy más?
-nem veszélytelen expedíció első napján visszatérés után mindenki beiszik,beüti magát, elmennek szexelni, és reggel elindulnak a másik kettőt keresni, amikor az a szuper 3D terepasztal és a kis piros kutyák felvették gondolom mi történt odabent,ki hol mozgott, semmi visszajátszás, hogy heló valami gond volt az éjjel?
- ez az űrben és szkafanderben cigizgetés is érdekes
- doktornő elszalad magát műteni, de közben senki nem néz rá? utána véresen beszalad egy szobába, ahol fel sem tűnik hogy csapzott véres, majdhogynem egy teát kérnek tőle??
- iszonyú salakviharból bemászva, alig megmenekülve ajtó bezáródik, utána nyomban mindenki portalan, karcmentes sisakkal ?
-behozunk egy idegen lényt az űrhajóba, és sehol semmi zárt műtőkamra, mindenki föléhajol csak úgy mint a hentesnél??? Ha jól emlékszem az 1-2Aliennél is zsilipelték ezeket a lényeket.
-fegyvert nem viszünk, és leszóljuk azt aki akar??-egy ismeretlen bolygón?

Szóval nagyon látványos, gyönyörű elképesztő jelenetekkel, de összecsapott, zavart sok helyen. Vagy túl öreg aki ilyeneket észrevesz?
Nekem az első 3 Alienben nem tűntek fel ilyen képzavarok, patent volt minden, és a szereplők is maximálisan hihetően voltak csapzottak, idegesek,és a cselekvésfolyam is reális volt.
másik fontos, a régieknél kommunikáltak egymással,itt nem.

Bejegyzés: Prometheus